.
photo bg

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Czy wiecie, że około jedna trzecia wyprodukowanej na świecie żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi jest marnowana? Stanowi to nawet 1,3 mld ton rocznie . To poważny problem, który odbija się niekorzystnie nie tylko na finansowym aspekcie konsumentów, ale też ze względu m. in. na nadprodukcję odpadów – na środowisku naturalnym. Co można zrobić, by zmniejszyć poziom tego zjawiska? Drobne zmiany w codziennych nawykach każdego z nas mogą dołożyć cegiełkę ku polepszeniu sytuacji. Przyłącz się i wprowadź zasady zero waste w swojej kuchni.
Zero waste to styl życia, który jest wezwaniem do ratowania środowiska naturalnego. Dosłownie oznacza ”zero odpadów”. W praktyce polega na ograniczeniu zużycia plastiku oraz produkcji śmieci i niemarnowaniu żywności. Przywiązuje również uwagę do kwestii wyrzucania jedzenia oraz prawidłowego przechowywania produktów spożywczych. Postawa zero waste pomaga chronić zasoby ziemi, wodę i powietrze przed szkodliwymi substancjami, które mogą być niebezpieczne zarówno dla ludzi, jak i zwierząt oraz roślin.

*Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
photo bg

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Zasada 5R na dobry początek zmian

fto art

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Styl życia zero waste opiera się na zasadzie 5R. Jest to znakomity sposób na ograniczenie ilości odpadów, który można dość łatwo wprowadzić do codziennego życia. Zestaw pięciu prostych zasad pomoże lepiej dbać o planetę, ponieważ każdy z nas ma wpływ na środowisko.

Odmawiaj (Refuse), jeśli coś jest jednorazowe lub trudne do przetworzenia, warto ograniczyć używanie tego. Świetnym przykładem będą tu plastikowe słomki do napojów na wynos, z których można zrezygnować lub pojemnik na śniadanie do pracy czy na uczelnie, który z powodzeniem zastąpi foliowy woreczek.

Ograniczaj (Reduce), czyli m.in. przemyślane zakupy. Unikanie kupowania przypadkowych, niepotrzebnych produktów. Warto zastanowić się, czy rzecz, którą chcemy kupić naprawdę jest potrzebna. Korzystanie z wielorazowych zamienników to też ograniczanie odpadów. Można zainwestować w dzbanek filtrujący wodę, a pralkę uruchamiać, gdy zapełnimy ją do pełna.
photo bg

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Użyj ponownie (Reuse), zamiast wyrzucać, wskazane jest znaleźć nowe zastosowanie dla rzeczy, które już są w domu. Szukanie rozwiązań na ponowne użycie może okazać się przyjemnością, ale również wyzwala kreatywność. Zamiast wyrzucić plastikową butelkę, da się z niej zrobić np. przybornik na biurko.

Segreguj i przetwarzaj (Recycle), czyli już w domu zaczyna się oszczędność zasobów naturalnych. Poprawnie posegregowane śmieci z powodzeniem doczekają się przetworzenia i użycia ponownie. Plastik i metal poddane recyklingowi mogą zostać przerobione na granulat. Z kolei z granulatu powstaną zabawki, meble ogrodowe, odzież, nowe opakowania, a nawet buty. Z 10 kg makulatury jest możliwość odzyskać aż 9 kg czystego papieru, a aby uzyskać tonę papieru, trzeba ściąć aż 17 drzew – te liczby mówią same za siebie.

Kompostuj (Rot), czyli przerabianie bioodpadów w naturalny nawóz, który idealnie sprawdzi się do roślin w ogródku lub do kwiatów na parapecie.
fto art

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Zdjęcie tła

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Zero waste w kuchni

fto art

Fot. Jacek Chabraszewski / Shutterstock

Wprowadzenie kilku zasad do codziennego życia metodą małych kroczków uczy gospodarności i kreatywności – zwłaszcza w kuchni, ale nie tylko. Warto więc stopniowo i z dozą cierpliwości zmieniać swoje przyzwyczajenia w tym kierunku. Od czego zacząć, kiedy chcemy wprowadzić zasady zero waste w kuchni?

Rozsądne zakupy ”zero waste”

To jedna z kluczowych kwestii. Zakupy bez planu to bardzo częsta przyczyna marnowania żywności. Dobrym rozwiązaniem, aby unikać takich sytuacji jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem oraz spisywanie listy potrzebnych produktów. Kupując rzeczy ”na zapas”, warto mieć na uwadze, by była to żywność o długim terminie ważności, łatwa do przechowywania, która bez problemu może poczekać na swoją kolej. Warto też zwrócić uwagę, aby używać produktów w kolejności ich zakupu lub daty ważności (zasada FIFO). Najpierw należy zużyć to, co wcześniej zostało kupione. Tak unikniemy marnowania jedzenia, które mogłoby się zepsuć.
photo bg

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Przy codziennych zakupach nie ma potrzeby, aby za każdym razem sięgać po nowe, plastikowe reklamówki. Tu sprawdzą się płócienne torby wielokrotnego użytku, które można zabrać ze sobą z domu, a także wiklinowe kosze. Kupując warzywa oraz owoce lepiej wybierać te leżące luzem i pakować je we własne woreczki wielokrotnego użytku.

• Właściwe przechowywanie

Odpowiednie przechowywanie produktów wpływa na ich świeżość i przydatność, ponieważ mają one różne wymagania. Ziemniaki i cebulę należy trzymać w chłodnym oraz ciemnym miejscu, a warzywa liściaste – w wilgotnym środowisku w lodówce. Należy zwrócić uwagę co i gdzie jest ustawione w lodówce oraz regularnie sprawdzać daty ważności. Te działania pozwolą na wykorzystanie wszystkich tych, które niedługo mogą się zepsuć. Chleb lepiej kupować w piekarni i przechowywać go w bawełnianych, a jeszcze lepiej lnianych torbach. Makarony, mąka, ryż czy kasze, dobrze jest przechowywać w szklanych i opisanych słoikach.
fto art

Fot. Pixel-Shot / Shutterstock

photo bg

Fot. Materiały promocyjne Lubella

fto art

Fot. Timolina / Shutterstock

• Wykorzystywanie resztek

Gotowanie w stylu zero waste to kreatywne wykorzystanie produktów tak by uniknąć ich wyrzucenia. Lekko zwiędłe warzywa świetnie nadadzą się do zup, a resztki mięsa lub ryby z poprzedniego dnia można wykorzystać do przygotowania smacznego wrapa. Jako baza do przygotowania potraw idealnie sprawdzi się też makaron. Jeśli został nam z obiadu, możemy zrobić z niego sałatki na zimno, która idealnie sprawdzi się na kolację, dodatek do zupy albo zapiekanki makaronowej a la lasagne. Zdrowe produkty zbożowe to świetna baza do wielu dań.

Zapomniane sposoby kiszenia, pasteryzowania i suszenia żywności to też podejście ”zero waste”. By nie marnować przyrządzonego w dużej ilości jedzenia oraz tak cennego czasu, warto wekować zupy czy sosy. Odpowiednio zabezpieczone słoiki można przechowywać w lodówce nawet przez miesiąc i sięgać po nie wtedy, kiedy nie mamy możliwości i pomysłu na posiłek.
Zdjęcie tła

W sytuacji, kiedy zdarzy się ugotować za dużo jedzenia dobrym pomysłem jest podzielenie się z innymi. W wielu miastach funkcjonują miejsca, w których można zostawić gotowe potrawy, by mogły się po nie zgłosić inne osoby.

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Czym skorupka za młodu

fto art

Fot. Materiały promocyjne Lubella

Program Akademia Lubella już od 9 lat wspiera edukację uczniów w obszarze gotowania, odżywania i zero waste. Niezwykle istotnym elementem tych działań jest pokazywanie młodym ludziom, że bilansowanie diety ma potencjał do bycia ciekawym wyzwaniem, a przyrządzanie posiłków może sprawiać przyjemność. Organizatorzy programu stawiają sobie również za cel uświadomienie młodzieży problemu marnowania jedzenia. Wiedząc, że podejście do życia w stylu ”zero waste” staje się coraz bardziej istotne Akademia Lubella już kolejny rok z rzędu porusza tak istotny temat jak zapobieganie marnowaniu żywności w swoim programie edukacyjnym. Tegoroczne zajęcia dla młodzieży pod hasłem ”Good taste. Zero waste” mają za zadanie nauczyć komponowania zbilansowanych posiłków i odkryć wartość płynącą z ich wspólnego spożywania.
  • Pieczony naleśnik

    SKŁADNIKI na 4 porcje: 3-4 łyżki Płatki Lubella Corn Flakes Pełne ziarno, szklanka Mąki Lubella Puszysta, 5 jajek, szklanka mleka, 2 łyżki masła, 2 małe jabłka, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 200 g jogurtu naturalnego

    PRZEPIS: Rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw do niego naczynie żaroodporne. Poczekaj chwilę – niech się dobrze nagrzeje.

    W międzyczasie zmiksuj w misce jajka z mlekiem i mąką.
    Gorące naczynie wyjmij z piekarnika i rozprowadź w nim łyżkę masła. Wlej do niego masę naleśnikową i piecz przez 30 minut.

    Czekając, aż naleśnik się pięknie zrumieni, przygotuj dodatki. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż pokrojone jabłka. Dodaj cynamon, wymieszaj i. gotowe!

    Na środku upieczonego naleśnika rozprowadź jogurt naturalny, na nim ułóż jabłka. Całość oprósz płatkami i oblej miodem. Dobra energia na cały dzień gwarantowana!

  • Pesto z łodygi brokuła

    SKŁADNIKI: 200 g Makaron Lubella Świderki, łodyga brokuła, garść liści bazylii, kilka orzechów włoskich, 10 g Parmezanu lub Grana Padano, 1/2 szklanki oliwy, ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, 100 g łososia wędzonego na zimno

    PRZEPIS: Odmierz 200 g makaronu – to akurat tyle, ile mieści się w 2,5 szklanki! Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a kiedy makaron się gotuje, zabierz się za przygotowywanie dodatków.

    W drugim garnku zagotuj wodę. Łodygę brokuła obierz z twardej skórki i pokrój w plastry. Wrzuć do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Po tym czasie odcedź i przelej zimną wodą – dzięki temu warzywo szybciej ostygnie.
    Wrzuć do blendera ugotowaną łodygę brokuła, czosnek, starty ser, liście bazylii, orzechy włoskie, oliwę oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku – tak jak lubisz! Całość zmiksuj na gładki sos.

    Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia, skropionego sokiem z cytryny. Możesz udekorować danie listkami świeżej bazylii. Smacznego!

  • Spaghetti w sosie pomidorowym

    SKŁADNIKI: 200 gramów makaron Lubella Spaghetti, mała cebula, mała cukinia, garść szpinaku baby, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 300 ml passaty, omidorowej Łowicz, sól, świeżo mielony pieprz, kilka listków świeżej bazylii, 100 g ricotty

    PRZEPIS: Makaron to podstawa pysznego obiadu! Zacznij od ugotowania spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, przygotuj sos. Jest bardzo prosty! Cukinię pokrój w półksiężyce. Podsmaż na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą do smaku. Gotową cukinię przełóż do miseczki lub na talerz – cokolwiek masz akurat pod ręką!

    Na tę samą patelnię ponownie wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze pół minuty. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo zrobi się gorzki!

    Wlej passatę pomidorową i gotuj przez 10 minut. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj szpinak oraz podsmażoną wcześniej cukinię i całość wymieszaj. Teraz zostało już tylko połączyć z sosem ugotowany makaron!

    Całość podawaj z ricottą i listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Co więcej, Akademia Lubella zachęca młodzież do wykazania się kreatywnością i dbałością o planetę. Dla nauczycieli klas VI-VIII, chcących włączyć się w tegoroczny program edukacyjny Akademii, przygotowano scenariusz lekcji oparty na zasadzie ”zero waste” w kuchni oraz na coraz powszechniejszych już zasadach 5R. Ważnym elementem programu jest kuchnia zero waste i kształtowanie młodego ”świadomego konsumenta”, który zna różnicę między ”datą przydatności do spożycia”, a ”datą minimalnej trwałości”, wie jak właściwie przechowywać produkty i racjonalnie planować zakupy na swoje potrzeby. Uczenie młodych ludzi właściwych postaw konsumenckich jest niezwykle ważne, gdyż okazuje się, że aż 60% całej marnowanej w Polsce żywności pochodzi z naszych domowych śmietników.
fto art

Fot. Just Life / Shutterstock

photo bg

Fot. mythja / Shutterstock

fto art

Fot. Sea Wave / Shutterstock

Co roku miliardy ton jedzenia trafiają na śmietniki, a jednocześnie miliony ludzi cierpią z powodu niedożywienia. Marnowanie żywności i innych produktów to ogromny globalny problem, który obejmuje nie tylko żywność, ale także inne produkty, takie jak ubrania, elektronikę, a nawet papier. Wszystkie takie działania przyczyniają się do zwiększenia emisji gazów cieplarnianych, degradacji gleby, nadmiernego wykorzystania wody i energii. Konsekwencje dla środowiska to tylko jeden z aspektów tej sytuacji, gdyż marnowanie zasobów to także spora strata ekonomiczna – wartość wyrzuconej żywności szacuje się na miliardy rocznie. Dlatego warto wpajać już najmłodszym jak małe kroki w życiu codziennym mogą pomóc w dbaniu o środowisko i z troską podejść do dbania o wspólnym dom jakim jest Ziemia.

Materiał promocyjny marki Lubella, organizatora Akademii Lubella.

reklama